Porțelan vs ceramică

02.06.2022

Când suntem la târg, deseori ni se adresează întrebarea dacă produsele noastre sunt din ceramică. Noi zâmbitori răspundem, că da, este ceramică, cea mai fină, adică porțelan. De multe ori pățim că cel care a întrebat, când aude cuvântul porțelan, își întoarce spatele și pleacă. În acest articol vom explica de ce porțelanul este mai valoros, care este diferența între ceramică și porțelan.

Ce este ceramica?

Ceramica este un amestec de argilă, apă și alte materiale, iar în funcție de compoziție și temperatura de ardere există mai multe tipuri, cele mai cunoscute fiind: faianță, teracotă, lut pentru sculptură sau olărit, porțelan. În urma arderii materialului în cuptor la temperaturi ridicate, acesta se întărește și devine durabil. 

Porțelan vs ceramică

  • Porțelanul este un material ceramic, dar pentru arderea obiectelor este nevoie de temperaturi mult mai ridicate. Se ard la >1180˙C (noi le ardem la 1260˙C). Datorită acestui fapt, porțelanul este un material mai compact. Celelalte tipuri de ceramică sunt arse la temperaturi mai joase, sunt mai poroase. 
  • Porțelanul în urma arderii pierde o cantitate mai mare de apă, astfel obiectele vor fi mult mai ușoare decât cele din lut. De asemenea porțelanul este cel mai rezistent tip de ceramică, deci să nu vă fie frică să purtați bijuteriile, broșele noastre, nu se sparg chiar așa de ușor :)
  • Porțelanul este mai costisitor din cauza compoziției a materiei prime, etapelor de realizare,  în același timp este mult mai fin, nu degeaba a primit numele de ˝aur alb˝
  • Porțelanul este obligatoriu alb cu o tentă albăstruie, în timp ce celelalte tipuri de ceramică pot fi roșiatice, alb-gri-crem.
  • Obiectele realizate din lut se ciobesc mult mai ușor
  • Dezavantajul porțelanului este că se modelează mult mai greu 
  • Ca și curiozitate, și sunetul lor diferă. Dacă aveți ocazia, să ascultați cum sună un clopoțel din lut și unul din porțelan cu siguranță veți auzi diferența :)

Concluzie

Porțelanul este ceramică, dar nu fiecare ceramică este porțelan
Porțelanul pare fragil, dar în același timp este ceramica cea mai rezistentă. Gândiți-vă doar la farfuriile din porțelan...De multe ori am dat cu ele în chiuvetă în timp ce le spălam și nu au pățit nimic, așa se întâmplă și cu produsele noastre. Și o regulă importantă: cu cât e mai mic obiectul, cu atât se sparge mai greu.

Ia ziceți voi, vă este frică de porțelan? :)