Porcelán vs kerámia

2022.06.03

Amikor vásárban vagyunk, sokszor megkérdezik tőlünk, hogy termékeink kerámiából készülnek-e. Mosolyogva azt válaszoljuk, hogy igen, ez kerámia, a legfinomabb, vagyis porcelán. Gyakran megesik, hogy kíváncsiskodónk a porcelán szó hallatán hátat fordít és elmegy. Ebben a cikkben elmagyarázzuk, miért értékesebb a porcelán, mi a különbség a kerámia és a porcelán között.

Mi a kerámia?

A kerámia agyag , víz és egyéb anyagok keveréke, az alapanyag összetételétől és az égetési hőfoktól függően többféle fajtája létezik, a legismertebbek: szobrászati és korongozó agyag, terrakotta, fajansz, porcelán. Az anyag magas hőmérsékleten történő égetése után megszilárdul és tartóssá válik.

Porcelán vs kerámia
  • A porcelán is kerámia, de a tárgyak égetéséhez sokkal magasabb hőfokra van szükség (mi 1260 °C-on égetünk). Ennek köszönhetően a porcelán tömörebb. A többi kerámiafajtát alacsonyabb hőmérsékleten égetik ki, porózusabbak.
  •  A porcelán több vizet veszít az égetés során, így a tárgyak sokkal könnyebbek lesznek, mint az agyagból készültek. A porcelán a kerámia legtartósabb fajtája is, úgyhogy ne féljetek hordani ékszereinket, kitűzőinket, nem törnek el olyan könnyen :) 
  • A porcelán az alapanyag összetétele és az előállítási folyamatok miatt drágább, ugyanakkor finomabb is, nem hiába nevezték ˝fehér aranynak˝. 
  • A porcelán kötelezően fehér, enyhe kékes árnyalattal, míg a többi kerámiafajta lehet vörös, fehér-szürke-krém. 
  • Az agyagból készült tárgyak könnyebben csorbulhatnak
  •  A porcelán hátránya, hogy sokkal nehezebb formázható
  •  Érdekességként a hangzásuk is eltér. Ha van rá lehetőséged, hallgasd meg egy agyag csengő és egy porcelán csengő hangját, biztosan hallani fogod a különbséget :) 

Következtetés

Minden porcelán kerámia, de nem minden kerámia porcelán

A porcelán törékenynek tűnik, ugyanakkor a legerősebb kerámia. Gondoljunk csak a porcelántányérokra... Gyakran ütögettük őket a kagylóhoz mosogatás közben és nem történt semmi, ugyanígy bírják a termékeink is. Zárásul egy fontos szabály: minél kisebb a tárgy, annál nehezebben törik.

Áruljátok el nekünk, féltek a porcelántól? :)