Kezdjük a...kezdetekkel

2022.04.28

Történetünk röviden, miért porcelán és miért a Blue Petal elnevezés

2014 elején járunk, egy irodában csücsültem a számítógép előtt, a munkaszerződésem lejárt, és azon gondolkodtam, hogyan és miként tovább... Tudtam, hogy nem akarok másik irodai munkát, ez nem nekem való, ugyanakkor nem találtam semmit a szakmámban (Állatorvosi biotechnológia)

Azon a hétvégén elmentünk Zsolt szüleihez, beszélgettünk erről-arról a finom vasárnapi ebéd után, és apósom hirtelen megkérdezte, nem akarom-e megnézni, hogyan készül a porcelán (az egykori porcelángyárban dolgozott, a híres kolozsvári Irisben, megszünése után magán úton folytatta a szakmát). Én, boldogan és kíváncsian, habozás nélkül elfogadtam. A következő héten minden nap elmentem hozzá, és napról napra egyre jobban vonzott ez a tevékenység.

Az első termékek és az első vásár 

Ahogy már korábban is említettem, apósom az Iris gyár felszámolása után magán úton folytatta a szakmáját és márciuskákat készített rendelésre, így az első termékem a kis márciuska volt. Időközben megszüntette vállalkozását, én pedig tudtam, hogy ez lesz a következő munkám. "Örököltem" egy kis égető kemencét, gipszformákat és... a márciuska rendelést :). Szerencsére volt otthon egy üres mosókonyhánk amit sosem használtunk, mintha arra várt volna, hogy műhellyé alakítsuk át, gondolkodás nélkül nyitottam egy magánvállalkozást, és gyorsan nekiláttam a munkának. Időközben Zsolt is érdeklődni kezdett, és egyre több időt töltött a műhelyben. A porcelánnal játszadozva észrevettük, hogy több terméket készítettünk, mint amennyit rendeltek, ezekkel kezdenünk kellett valamit. Bementünk a városházára, ahol engedélyt kértünk a márciuskák eladására Főtéren.

Elérkezett a nagy nap, amikor megmutathattuk termékeinket Kolozsvárnak. Szépen becsomagoltuk a márciuskákat, beültünk az autóba, megkaptuk a helyünket és elkezdődtek a meglepetések.. mindenkinél volt asztalterítő, festőállvány, parafa tábla :))) mi pedig pislogtunk érthetetlenül a szépen bedobozolt márciuskáinkkal. Elszaladtam a legközelebbi írószer boltba, vettem kartont asztalterítő gyanánt és parafa táblákat. Ha visszagondolok most is "hangosan" mosolygok: ajaj, hogy  nézett ki a standunk. Azonban pont ez a vásár győzött meg bennünket, hogy igen, szeretnénk folytatni, tetszik amit láttunk, tapasztaltunk. Mai napig sem sajnáljuk, hogy felmondtuk állásainkat, mivel minden szempontból sokkal érdekesebb a jelenlegi tevékenységünk. Igen, találkozunk nehézségekkel, de mindig megoldjuk őket valahogy.

Miért a Blue Petal név?

Eleinte nagyon sok kobaltot használtunk, ez a porcelánra jellemző szín, innen a Blue (kék) elnevezés, a márciuskák pedig virágokkal, levelekkel voltak díszítve (akkoriban még nem jellemezte termékeinket az állatvilág), innen jön a Petal (szirom).

Sokat változott a stílusunk azóta és sokszor úgy érezzük, hogy ez a név nem illik hozzánk, de ti már így ismertek minket, ezért megtartjuk :) 

Lesz majd más "porcelánra írt" mese is, köszönjük, hogy követtek minket.