Hogyan készülnek termékeink?

2022.05.05

Egész biztos mindenkinek akad otthonában legalább egy porcelán tárgy és lehet kíváncsiak is vagytok hogyan készülhetett az a bizonyos termék. Ebben a cikkben mesélünk nektek az alapanyagról és a termékeink elkészítésének folyamatáról.

Mi fán terem a porcelán?

A 'Porcelán' szó az olasz 'Porcelland' kifejezésből ered, melynek jelentése: áttetsző felület. Azt mondják hogy a porcelán felülete annyira sima, mint a tojás héja, és a többi kerámiához képest vékonyabb és finomabb, ugyanakkor fehérebb is és magasabb hőfokon égetik. Erre majd visszatérünk egy másik alkalommal, amikor elmagyarázzuk, hogy miért a porcelán kerámia, de a kerámia nem porcelán.

Az alapanyag egy olyan massza, melynek a legfontosabb összetevői: kaolin, földpát és kvarc, ezek mellett pedig egyéb komponensek is találhatóak nagyon kis arányban. Az alapanyagot négy féle módon lehet használni, mi a folyékony változatát használjuk.

A gyártási folyamat

1.Formákban való öntés

Megemlítettük fennebb, hogy az alapanyag folyékony változatát használjuk. Úgy kell elképzelni, mint egy alacsony zsírtartalmú tejfölt :). Ahhoz hogy a tárgy szilárd halmazállapotú legyen, gipszformákba öntjük, amelyek magukba szívják a vizet.

A formákat 5-30 percig hagyjuk dolgozni, az időtartam függ a termék nagyságától és falának vastagságától. A percek eltelte után kiöntjük a felesleges alapanyagot, amelyet újrahasználhatunk, ezután pedig egy szike segítségével kivágjuk a kívánt formát.


2. Szárítás és egyengetés

Miután meglett a termék végleges külalakja, szobahőmérsékleten szárítjuk, ami akár két napig is eltarthat. A nyár a legjobb barátunk, ilyenkor kint sütkérezhetnek az udvaron és az idő jelentősen csökken. A száradás után egy nedves szivaccsal áttöröljük, ezáltal a felület teljesen sima lesz és újra száradni hagyjuk.


3. Díszítés, festés

Miután a termék teljesen megszáradt, nekilátunk a díszítésének. Ceruzával megrajzoljuk a körvonalakat, utána pedig ecsettel festünk rá, ezáltal mindegyik termék egyedi lesz. Különleges színezékeket használunk, melyek bírják a magas hőfokot. Általában a festés előtt történik az első égetés az úgynevezett zsengélés, de mi ezt kihagyjuk és egyenesen a nyers porcelánra festünk. A folyamat nehézkésebb így, nagyon kell vigyáznunk hogyan kezeljük a tárgyakat, sokkal törékenyebbek ebben az állapotban. Néha segítségeink is vannak.

4.Mázazás

Az utolsó égetés előtti lépés a mázazás. A máz folyékony halmazállapotú és a termékre való felvitele mártogatással, vagy fújással történik. Mivel nyers porcelánra festünk, a fúvásos változatot választottuk, a mártogatást nem bírná ki a termék zsengélés nélkül.

5. Égetés

A gyártási folyamat utolsó állomása az égetés, amely 1260˚C-on történik, 7 órát tart. Kihűlni hagyjuk másnapig, ezután a kemencét kinyitjuk és végre kézbe vehetjük a termékeket.

Készen is lennénk! Ennyi röviden, a gyártási folyamat hosszadalmas, türelemre van szükség, minden alkalommal alig várjuk hogy megnézhessük munkánk gyümölcsét. Befejezésül, mint érdekesség, megszámoltuk hányszor veszünk kézbe egy tárgyat, amíg polcra kerül: egészen pontosan 14-szer.

Köszönjük, hogy követtek minket és várjuk hozzászólásaitokat